Magyar Díszítőkő Kft. - A Magyar Díszítőkő Kft. csoport tagja

Keszthelyi soros kövek, keszthelyi rusztikus kő, keszthelyi mediterrán kő, terméskő

Értékesítés:
8360 Keszthely, 75-ös út 1 km + 284 méternél van a közútcsatlakozás É-i irányba, földútra be a mező közepére
Tel.: 06 (83) 510-440;

Magyar Díszítőkő Kft.
8360 Keszthely, Bessenyei út 27.

KARMACSKŐ®
ami természetes ...
Karmacska
KARMACSKA a hangya igaz története ...

Természetes-, illetve hasított felületű kövek építőipari alkalmazása

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt Magyarországon a természetes-, illetve hasított felületű kövek építőipari alkalmazása. Párhuzamosan a kereslet bővülésével a hazai kőféleségeken kívül sokféle import anyaggal is lehet találkozni. A természetes kövek térburkolatként való felhasználásánál azonban körültekintőbben kell eljárni. Mind az adott kőanyag tulajdonságai, mind a lerakás módja alapvetően meghatározza milyen tartós térburkolatot tudunk készíteni.

Hazánkban sajnálatos módon elég kevés építőipari alkalmazásra alkalmas terméskő előfordulás található. Nincs például jelentős volumenű andezit, illetve bazalt kockakő előállítás. Ennek ellenére mégis van lehetőségünk arra, hogy kerti utjainkat, járdáinkat, kocsibejáróinkat versenyképes hazai természetes burkolattal lássuk el.

A Nyugat-Balatoni térségében található keszthelyi és karmacsi bányákból származó hasított homokkő kedvező fizikai tulajdonságokkal rendelkezik akár térburkolatként való felhasználásra is. A lerakáskor csupán néhány szempontot kell ahhoz szem előtt tartani, hogy a járdánk, kerti utunk tartósan hibátlan állapotban maradjon.

Budakeszin bányásszák a kvarcos homokkövet, melyből fűrészeléssel, hasítással különböző felületű térburkolatot lehet készíteni. Az így készített kockakő vagy lapburkolat is alkalmas kerti utak, járdák kialakítására. 
Vízszintes felületű homokkő burkolatoknál a homokágyba történő fektetést csak abban az esetben javasoljuk, ha a vízelvezetés biztosítására megfelelő szűrőréteg kerül alá lefektetésre és a kőzet vastagsága legalább 8 cm. 
A fenti természetes kőből készült térburkoló köveket egymással kombinálva is fel lehet használni. Ennek egy szép példája a Balatonfüreden álló Horváth ház teraszának burkolata, ahol a betonba lerakott keszthelyi hasított homokkőből készült soros és poligonális burkolat harmonikusan illeszkedik a kavicságyba helyezett Budakeszi kvarcos homokkőből készített kockakőhöz.
  Nagyon fontos megjegyezni azonban, hogy ma Magyarországon építőanyagot forgalomba hozni a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM  együttes rendelet szerint csak megfelelőségi igazolással lehet. Természetesen a fenti homokkő termékek rendelkeznek forgalmazási engedéllyel.

A Kőburkolatok értékét – a természetes felületük és esztétikai értékük mellett – időtállóságuk jelenti. Ha már egyszer rászánja valaki magát arra, hogy a számára megfelelő követ kiválassza, megfelelő szakemberrel beépíttesse, akkor erre a célra csak bevizsgált, minősített és tanúsított termékeket használjon.  

Szántó András ügyvezető
Magyar Díszítőkő Kft.

<<< Vissza a cikkekhez