Alkalmazástechnikai útmutató

A hasított homokkő ÉMI alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkező fagyálló terméskő Építőipari Műszaki Engedély száma: A-167/2001.

Színe: szürkés alapszín, sárgás és barnás homokszínű lerakódással.

Formátum: természetes módon szabálytalan. A termelés során két vastagsági kategóriát különböztetünk meg:

A kő felületi egyenetlensége alapján lehet közel sima, ill. rusztikus felületű.

Alkalmazási területek: főként burkolókőként, de faragott formában falazókőként is használható. Épületlábazatok, homlokzatok, kerítések, támfalak burkolása mellett kiválóan alkalmazható belső térben díszítő kőburkolatként (díszfalak, boltívek, pultok, kandallók, virágtartók, csobogók…), kertépítészetben kerti utak, járdák, térburkolatok, kocsibejárók, tipegők, lépcsők, teraszok burkolásához.

Kivitelezésre vonatkozó követelmények

A burkolatok kivitelezéséhez az „MSZ 04-803-2 Építő- és Szerelőipari Épületszerkezetek, Kőszerkezetek és Kőszobrászszerkezetek” előírásait figyelembe kell venni.

Felületkezelés

Csak a burkolatok teljes kiszáradása után szabad felületkezelést alkalmazni! A kész kőburkolatot lenolajkencével, vízüveggel, vagy szilikontartalmú, ill. akrilgyanta alapú szerekkel lehet kezelni. A kezelés következtében a kő színe mélyebb lehet, természetes mintázata jobban kiemelkedhet.

A kőburkolatok tisztítását kül- és beltérben egyaránt tiszta vízzel célszerű végezni. Tisztítás során ne használjunk háztartási savakat, lúgokat, mert az megváltoztathatja a színek árnyalatát.

Szállítás, csomagolás

A hasított homokkő lapokat 0,5 m3-es rakatokban szabvány EUR-raklapokon szállítjuk. A számlázás Keszthely-telepi áron m3-es egységben történik.

A m2-re történő átszámításhoz gyakorlati tapasztalatok alapján az alábbi váltószámokat adjuk:

1 m3 vastag  (3-6 cm) kő ~ 20 m2 ± 15 % (kb. 1300 - 1400kg)

1 m3 vékony (2-4 cm) kő ~ 24 m2 ± 15 % (kb. 1250 -1350kg)

Amennyiben a kőlapok vastagsága eltér a fentiektől, úgy a m3/ m2  mutatók arányosan változnak az eltéréssel.

A felhasználáshoz, ill. értékesítéshez sok sikert kívánunk!